![](/media/lib/342/n-komunikacja-d943264741381ffb7a18d01565faab0e.jpg)
Bakterie komunikują pokojowe zamiary, wysyłając swoje antygeny do wnętrza komórek gospodarza
11 marca 2019, 12:41By ustalić, czemu komórki odpornościowe jelit nie atakują mikrobiomu, zespół Ivayla Ivanova z Uniwersytetu Columbia badał bakterie nitkowate (ang. segmented filamentous bacteria, SFB, in. Candidatus Savagella). Okazało się, że swoje pokojowe zamiary komunikują one za pomocą antygenów, wysyłanych w pęcherzykach bezpośrednio do komórek nabłonka gospodarza.
![](/media/lib/292/n-teslasemi-e78774227152935d7e5632e14cda3d97.jpg)
Tesla kupiła Maxwell Technologies
11 marca 2019, 12:00Tesla kupiła firmę Maxwell Technologies, która posiada świetną technologię baterii suchych. Akumulatory produkowane przez Maxwell charakteryzują się gęstością energetyczną dochodzącą do 300 Wh/kg, to nawet o 40% więcej, niż akumulatory Tesli. Co więcej, od dłuższego czasu Maxwell Technologies udoskonala swój produkt w tempie 15–25% co 2-3 lata
![](/media/lib/87/n-1205830514_364609-8ea23fb5c9129bd91040f281ebd60115.jpeg)
Powiązania migren i zespołu suchego oka
11 marca 2019, 11:52Osoby cierpiące na migreny wydają bardziej zagrożone zespołem suchego oka, zwłaszcza jeśli są seniorami.
![](/media/lib/342/n-typd-c81e45d5483dfdf05cdb8dec2cff51b0.jpg)
Na Oceanie Południowym odkryto nieznany typ orek
10 marca 2019, 05:48Orki to bardzo charakterystyczne zwierzęta. Są też do siebie bardzo podobne fizycznie, w niewielkim stopniu różnią się kształtem, wielkością czy ubarwieniem. Gdy więc pojawiły się doniesienia o orkach, które były chudsze, miały wyraźnie mniejsze białe łaty koło oczu oraz węższe płetwy grzbietowe, naukowcy szybko się tym zainteresowali.
![](/media/lib/96/n-migrena-69e1ae475ccd878b0e38842be43a3528.jpg)
Po silnym ataku migreny nie pamięta ostatnich 38 lat życia
8 marca 2019, 13:42U 56-letniej kobiety z Baton Rouge w Luizjanie zdiagnozowano przejściową amnezję globalną (ang. Transient Global Amnesia, TGA). Silna migrena pozbawiła ją wspomnień z ostatnich 38 lat życia.
![](/media/lib/292/n-szympans-je-pomarancze-dee78edf787cc068faedcc6d2ceead5c.jpg)
Ludzie niszczą unikatowe kultury szympansów
8 marca 2019, 13:15Ludzie nie tylko prowadzą do wyginięcia szympansów, ale niszczą ich... unikatowe kultury. Okazuje się, że tam, gdzie człowiek znacząco zmienił habitat szympansów, mieszkające tam stada porzucają swoje unikatowe zachowania i powracają do podstawowego repertuaru aktywności.
![](/media/lib/342/n-nowa-powloka-986933b11aeb222aaec0168c172303a6.jpg)
Nowa powłoka cewników naczyniowych zabija bakterie nawet przez miesiąc
8 marca 2019, 12:54Poliuretanowa powłoka, która stopniowo uwalnia auranofinę, fosfinowy kompleks Au(I), pomaga przez niemal miesiąc zabijać bakterie. Podczas testów radziła sobie z metycylinoopornym gronkowcem złocistym (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA). Naukowcy uważają, że można by ją wykorzystać m.in. w cewnikach.
![](/media/lib/140/n-shinkansenfuji-3ac4e5c9d2ccc9bd577459db2820b7c8.jpg)
Akcelerator ILC jednak nie powstanie?
8 marca 2019, 11:21Rząd Japonii oświadczył, że nie jest gotów do podjęcia decyzji o umieszczeniu w Kraju Kwitnącej Wiśni akceleratora International Linear Collider (ILC). To poważny cios dla projektu, który jest planowany od ponad dekady.
![](/media/lib/342/n-faser-1e755c776b8733f6a62982576b2c148d.jpg)
Przy LHC powstanie nowy eksperyment (FASER). Jednym z jego pomysłodawców jest Polak
8 marca 2019, 05:19W CERN powstanie kolejny eksperyment przy Wielkim Zderzaczu Hadronów (LHC). Jednym z jego pomysłodawców jest Polak, dr Sebastian Trojanowski z Zakładu Fizyki Teoretycznej NCBJ. FASER – bo tak ma nazywać się nowa instalacja – będzie multidetektorem przeznaczonym do poszukiwania długożyciowych cząstek powstających w zderzeniach LHC i mogących być sygnałem istnienia hipotetycznej ciemnej materii.
![](/media/lib/342/n-pizza-5f8197a284e8f81d0471e235c56c209c.jpg)
W ciągu 30 lat fast foody stały się bardziej niezdrowe
7 marca 2019, 16:59Analiza oferty restauracji typu fast food z 30 lat pokazała, że choć menu stało się bardziej rozbudowane, wzrosła zawartość soli i kaloryczność, a porcje stały się większe.